Door Esther Barfoot

Hoe maak je van een paar liter water tientallen liters in een kurkdroge woestijn? Hoe bouw je een huis dat naar of van de zon draait? Tijdens het Rotterdams WeerWoord Festival afgelopen november trokken we de meest wonderbaarlijke, meest onmogelijke verhalen van binnen en buiten Rotterdam voor de deelnemers uit de kast. Met als boodschap: samen kunnen we klimaatverandering aan!

Wat gebeuren er een hoop gave, klimaatadaptieve dingen in de stad! Bij Rotterdams WeerWoord hebben we echt het gevoel dat we in een stroomversnelling zitten. Maar we moeten ook wel. Dat merkten dit jaar óók, met die ongekend lange én hete hittegolf en de langdurige droogte. Het weer wordt merkbaar extremer en we moeten nog heel veel doen om de stad aan te passen aan extremer weer.


Kunnen we een online ervaring creëren die zo 'live' aanvoelt dat mensen over een jaar niet meer weten of ze er virtueel of in levenden lijve waren?!


 

We stelden onszelf ook een uitdaging met het festival: kunnen we een online ervaring creëren die zo ‘live’ aanvoelt dat mensen over een jaar niet meer weten of ze er virtueel of in levenden lijve waren?! Om deze ervaring te creëren hebben we in de dagen voor het festival persoonlijk goodiebags afgegeven bij de deelnemers thuis.

 

Goodiebags met daarin ook een hapje en een drankje, zodat mensen op het festival samen konden eten en drinken voor een gedeelde fysieke ervaring. We nodigden mensen ook uit om zich te verkleden in hun festivalkleding, festivalfoto’s als achtergrond te kiezen en we openden met een audioreis naar het festival. Tijdens het festival waren er, naast een overvloed aan content, ook momenten waarop we samen dansten en lachten.

 

Naast de kunstenaars, uitvinders en activisten die hun onwaarschijnlijke verhalen deelden, hadden we een live, online tour door het voedselbos. Deelnemers konden hun improvisatietalent testen in de onderwereld van de weergoden. En natuurlijk was er een kampvuur voor onverwachte ontmoetingen en gesprekken. FOMO lag zeker op de loer voor de ongeveer 200 deelnemers, want elke muisklik bracht hen naar een nieuwe wereld.

 

De kunstenaars, uitvinders, omdenkers en activisten die inhoud gaven aan het festival waren o.a.: Barry de Bruin/Mona Lisa, Joost Conijn, Ap Verheggen, Max de Corte, Rene van der Veer and Romy van Eijk.