Door Esther Barfoot

Ik houd van laatbloeiers. Ik vind weinig zo optimistisch als de gedachte dat je nooit te oud bent om creatief, productief en ondernemend te zijn. Dat het hele leven een groot avontuur van ontdekken en leren blijft. En dat misschien jouw grote doorbraak wel op late leeftijd komt. Teveel worden we gevoed met het idee dat je in je jonge jaren succesvol moet zijn, waardoor te veel mensen zich op relatief jonge leeftijd al passé voelen. Onterecht en doodzonde.

Wat een heerlijk verhaal dus uit NY Times over de 94-jarige natuurkundige, John Goodenough (gotta love that name!), die onlangs de Nobel prijs voor Scheikunde heeft gewonnen met een extreem lichte batterij die waarschijnlijk een game changer wordt, omdat het korte metten zal maken met vervoer op fossiele brandstoffen. (Volgens mij betekent dit ook dat we elektrisch vliegen haalbaarder wordt…) ‘You have to draw on a fair amount of experience to put together ideas,’ zo verklaart hij zijn succes.


De meest kostbare patenten behoren toe aan uitvinders van 55+.

Pagan Kennedy in NY Times 'To be a genius, think like a 94-year-old'

Fotografie: Kayana Szymczak

 

Maar uitvinders zijn vaker ouder dan jonger schrijft het artikel. Terwijl wij worden doodgegooid in de media met verhalen over de silicon valley bratpack, blijkt uit onderzoek uit 2016 van de Information Technology and Innovation Foundation dat uitvinders pieken rond de eind veertig en dat ze extreem productief zijn in de tweede helft van hun leven. Andere onderzoeken naar patentaanvragen (door het concluderen dat de gemiddelde uitvinder in de VS zijn eerste patentaanvraag doet op zijn 47ste en dat de meest kostbare patenten toebehoren aan uitvinders van 55+. Dus hup aan die tekentafel!