Door Esther Barfoot

‘Inclusie wordt vaak opgepakt als studieobject maar daadwerkelijke actie ontbreekt,’ zegt Abigail Norville, HR-directeur van de Gemeente Rotterdam in Vers Beton. Dat gevoel heb ik nou ook. Daarom heb ik dit to do-lijstje voor mezelf samengesteld. Want de bewegingen waarin ik werkzaam ben, zijn niet erg divers. Tijd om aan de slag te gaan.

1. Reality check: hoe divers zijn we nou?

Zelfs de beweging Water Sensitive Rotterdam/Rotterdams WeerWoord, de beweging die Rotterdam voorbereidt op klimaatverandering, is niet erg divers. En dat is Rotterdam, superdiverse stad, met 175 nationaliteiten! Het is niet dat we niet diverser wíllen zijn. Sterker nog, we praten er al een tijdje over. Maar er is nog niet zoveel veranderd. Daarom heb ik mezelf ten doel gesteld om het komende jaar daadwerkelijk voor meer diversiteit te zorgen in onze beweging. Ik heb nagedacht over een aantal acties; ik beschrijf ze hieronder. En ik houd je op de hoogte via deze blog. Kom mee op mijn reis!

 

2.Vragenstorm

Praten en schrijven over diversiteit is niet gemakkelijk. Het zorgt ogenblikkelijk voor het nodige ongemak. Want wat is diversiteit eigenlijk? Is het alleen maar een mix aan kleuren? Of gaat het ook over sexuele geaardheid, opleidingsniveau, inkomensverschillen, mensen buiten je bubbel (in ons geval van klimaatbewuste Rotterdammers), mensen met een andere mindset. En hoe benader je deze mensen? Enne, wil je wel echt mensen met een andere mindset? Vertraagt dat juist niet waar je mee bezig bent? En irriteert je die andere mindset niet? Daar moeten wij allemaal dan maar aan wennen. Werken met diversiteit betekent nu eenmaal dat we moeten leren omgaan met verschillen van mening (daar doen we het juist voor!) en het bijbehorende ongemak.


Werken met diversiteit betekent nu eenmaal dat we moeten leren omgaan met verschillen van mening en het bijbehorende ongemak.


Fotografie: Hope McConnell

3.Wie missen we?

Plenty of ongemak dus. Leer ermee te dealen en ga aan de slag! (Dit zeg ik net zo zeer tegen mezelf als tegen jou.) Maak een inventarisatie als team: Wie hebben we in onze beweging/team/organisatie? En wie missen we? Welke groepen uit de samenleving zijn ondervertegenwoordigd (of niet vertegenwoordigd)? In hoeverre zitten er mensen uit deze groep wel in ons netwerk? Wie kennen wij die anders is dan wijzelf? Zoals gezegd, diversiteit hoeft niet te betekenen een andere kleur, al kan dit best een goed startpunt zijn. Wie kennen we met een totaal andere achtergrond? Wie leeft er in totaal andere omstandigheden? Wie woont er in een totaal andere wijk dan wijzelf? Wie kennen we met andere financiële omstandigheden? Wie kennen we die een handicap heeft? Of een andere culturele achtergrond? Misschien heb je niemand in je vrienden- of kennissenkring, maar wie ken je bij de sportvereniging, ontmoet je tijdens een andere hobby of ken je op je werk? Wie zeg je gedag in de supermarkt? Is het een idee om diegene uit te nodigen voor het volgende evenement, een volgend overleg, een koffiesessie of wat ook? En misschien als het een match is, kan diegene aan de slag gaan voor jouw beweging?

 

4.Gebruik de netwerken die er al zijn

Verbind je met de mensen die wel contacten en een netwerk hebben in deze doelgroep. Bij WSR weten we uit eigen ervaring dat dit heel goed werkt, wat betreft het vergroenen van de stad. In plaats ervan dat we dit allemaal zelf proberen te doen, leggen we contact met netwerken van mensen die zich al voor gemeenschappelijke tuinen of parken inspannen of gave groene of andere initiatieven nemen in de stad. We sporen ze op en helpen ze, hetzij met geld, ideeën of door ze in contact te brengen met andere professionals of bewoners die hun project verder zouden kunnen helpen. Mijn idee is dat we dit ook zouden kunnen doen om de diversiteit in onze beweging verder te brengen.


Wie kennen we met een totaal andere achtergrond dan wijzelf?


Fotografie: Hope McConnell

5.Wees waar de groep is, die je wilt aantrekken

Komen jullie als beweging op diverse plekken? Met Water Sensitive Rotterdam zorgen we dat we steeds op uiteenlopende plekken onze bijeenkomsten en evenementen houden. Buurtcentrum Odeon, wijkcentrum Schiemond, zorgcentrum Samen & Anders, en ja, ook weleens Sugu Club, zo’n gave industriële locatie. Wekelijks vergaderen wij bij de Aktiegroep Oude Westen, tussen de Turkse vrouwen en huiswerklessen. Dit heeft nog geen wezenlijke bijdrage aan diversiteit geleverd in onze beweging, en toch vind ik d een goed begin. Ik denk dat we nog wel meer uitnodigend kunnen zijn. Een aantal geïnteresseerde vrijwilligers of bezoekers van de Actiegroep uitnodigen om deel te nemen aan onze koffieochtend.

 

 6.Let op je communicatie

Communiceer ook op plekken waar jullie gewenste doelgroep komt. Voor de beweging Rotterdams WeerWoord, willen wij samen met de Rotterdammers de stad voorbereiden op klimaatverandering. Wij hebben in een vroeg stadium besloten om niet zozeer te investeren in een grote website voor de Rotterdamse bewoners, maar juist content te verspreiden op platforms waar zij toch al komen. Websites en Facebook-pagina’s van bewonersverenigingen, buurtinitiatieven, wijk- of straatverenigingen. Maar let op meer dingen in je communicatie. Laat je in je communicatie ook beelden zien van mensen uit jouw gewenste doelgroep? Of alleen van de mensen die je nu al hebt. En ga eens na of er geen onbedoelde vooroordelen in jouw communicatie sluipen? Toen de Gemeente Rotterdam haar algehele communicatie onder de loep legde, bleek dat ze best vaak biculturele Rotterdammers (naast de Nederlandse ook nog een andere cultuur) neerzette als een probleemgroep die geholpen moet worden.


De directie heeft gezorgd voor spannendere benoemingen. Benoemingen waarbij we zeggen: 'Je hebt het misschien nog niet gedaan, maar ik zie het je doen.'

Abigail Norville, HR-directeur Gemeente Rotterdam in Vers Beton

Fotografie: Hope McDonnell

7.Creëer kansen

Zorg ook dat het aansturende team van jouw beweging divers is opgebouwd. Komt er een plek vrij of heb je meer mensen nodig? Benader dan die leuke andere mensen die je in je omgeving ziet. Hebben ze misschien niet precies de ervaring die je zoekt, vraag ze toch! Abigail Norville, de HR-directeur van de gemeente Rotterdam zegt in haar interview met Vers Beton: ‘De directie heeft ervoor gezorgd dat er meer vrouwen in de concerndirectie zitten en is bereid om spannendere benoemingen aan te gaan. Spannend in de zin van: mensen die niet het geijkte pad hebben doorlopen. Mensen benoemen waartegen we zeggen: “Je hebt het misschien nog niet gedaan, maar ik zie het je doen. Je hebt het in je.”’ Heerlijk: een directie die ‘spannendere benoemingen’ doet. Voorbij de usual suspects kijken en nieuwe talenten een kans geven. Talenten met andere netwerken dan die al in huis zijn. Talenten die andere levenstijlen kennen en weten welke prioriteiten er dan zijn, die de juiste toon kunnen aanslaan.

 

8.Gewoon uitnodigen… maar niet om het outsider verhaal te houden

Wat als je gewoon mensen uit jouw gewenste groepen gaat uitnodigen voor een plek in jouw programmering? Om een lezing te houden, een workshop te geven, een kunstwerk te maken of whatever? Niet omdat ze uit die groep komen, maar omdat ze een kick-ass kunstenaar, wetenschapper of ondernemer zijn? Alsjeblieft, vraag ze dus niet om het ‘outsider-verhaal’ vertellen, over hun immigratieachtergrond of ziekte of whatever, maar gewoon over hun vak. En vergeet niet de volgende keer nog weer anderen uit jouw gewenste groepen te vragen. Houd het niet bij die ene keer!

 

Succes allemaal! Ik ga hier ook mee aan de slag en houd jullie op de hoogte.