Door Esther Barfoot

De overgang van een lineaire naar een circulaire economie en levensstijl is niet zomaar een verandering; het is een complexe transitie. Een transitie waarvan niemand de routekaart heeft. Zelfs niet bij het gemeentelijk programma Rotterdam Circulair.

Gedragsverandering is ook geen rechte weg, die je met zevenmijlslaarzen aflegt. Het is een kronkelend pad, waarbij je met een beetje mazzel vooruit struikelt. Dit was onze visie bij het ontwikkelen van de Lerende Beweging van Rotterdam Circulair.

 

De opdracht luidt: schrijf en implementeer een communicatiestrategie waarmee we gedragsverandering bevorderen die bijdraagt aan een circulaire economie. Zodat de drie voornaamste doelgroepen (ondernemers, bewoners en ambtenaren) bijdragen aan: duurzaam werken, duurzaam produceren, minder & duurzaam kopen en bezitten, minder & duurzaam weggooien. Oftewel: Re-think, re-fuse, re-duce, re-use, re-furbish, re-pair, re-purpose & rot.

 


 

Dit was een co-creatie met Diana van Ewijk, communicatiestrateeg Rotterdam Circulair, Tanja Oosterveld, organisatie-adviseur van de Gemeente Rotterdam, Eline Lagendijk, programma-manager Rotterdam Circulair en een grote groep andere gemeentelijke ambtenaars en mensen in de stad betrokken bij Rotterdam Circulair.

 

Een beweging helpt om met elkaar de weg te ontdekken; vanuit vele perspectieven, vele wijsheden en vele disciplines. Met onze communicatiestrategie, al snel door de collega’s en onszelf omgedoopt tot ‘De Bewegingsstrategie’ en later ‘De Lerende Beweging’ geven we Rotterdam Circulair vorm als een beweging, met mensen binnen én buiten de gemeentelijke organisatie, stadsbreed én op wijkniveau. Om zo bij te dragen aan: Een groener, duurzamer, betaalbaarder, economisch veerkrachtiger, gezonder en schoner Rotterdam.